Fluefiske er artig. Og for fiskeren er det ikke kun storfangsten som bringer frem det brede smilet. Et godt kast er mer enn god nok grunn til å glise.
Det er to måter å fluefiske på: tørrfluefiske og våtfluefiske. Ved tørrfluefiske fisker du impregnerte, flytende fluer som skal ligne flyvende insekter, og flytende snøre. Denne metoden brukes når du fisker etter harr, sik, ørret, sjørøye, røye og sjøørret, fortrinnsvis når fisken vaker. Våtfluefiske går ut på at du skal imitere fiskeyngel eller insekter som svømmer.
For å vite hva du skal fiske med kan du se på vannoverflaten. Hva fisken spiser varierer etter årstid, sted osv. Se på insektene som flyter i vannflaten, og finn en flue som ligner på disse. Ser du ingen vakende fisk kan du likevel fiske og håpe på flaks. Kanskje ser ørreten fluen din og synes den ser ut som et fristende måltid.
Det er viktig å velge riktig utstyr om du skal lykkes med fluefiske. Det samme gjelder gode klær, og klær kan du kjøpe på kidsbrandstore.no, der de har et godt og kvalitetsrikt utvalg. Fluefiske deles inn i forskjellige klasser, der klasse 1-5 er for ørret og annen småfisk. Klasse 6, 7 og 8 er for sei, gjedde, sjøørret, lyr og annen innsjøfisk. Klassen over dette er for laks og annen stor fisk. Stang og snøre må tilhøre samme klasse.
Fiskestenger fås i enhånds- og tohåndsstang. Enhåndsstang brukes, som navnet tilsier, med én hånd. Disse kan du benytte om du ønsker å fiske småfisk. Tohåndsstang brukes til store fisker.
Norge har mange ulike plasser som er perfekte for fluefiske.
Holselva
Holselva ligger i Hallingdal. Dette er en elv rik på ørret, som passer til både mark- og fluefiske. Den beste tiden for fiskelykke her er fra første halvdel av juli og ut sesongen, og her kan du virkelig få storfangst. Ørreten her er oppvandrende og kommer fra Strandafjorden, som er rik på næring. Dette fører til at ørreten vokser fort.
Galtstrømmen
Galtstrømmen finner du mellom Galthåen og Galtsjøen i Femund Engerdal. Fluefiske i Galtstrømmen har lange tradisjoner. Her er det store klekkinger av vårfluer og døgnfluer, noe som tiltrekker seg sik, stor harr og store ørreter.
Lesja i Gudbrandsdalslågen¨
På grunn av det klare, saktegående vannet i Lesja vil du raskt få øye på fisken, gjerne ørreter på 2-3 kilo. Det er også mulig å få harr her.
Nordre Renaelva
Ønsker du litt utfordringer er Nordre Renaelva perfekt for deg. Her er bestanden av ørret og harr stor, og fiskesonen er lett tilgjengelig fra veien. Mye av strekningen egner seg også for små båter som kajakk, kano og bellybåt.
Dette var kun et lite utvalg av gode steder for fluefiske i Norge. Men det finnes mange, mange flere. Har du ikke forsøkt fluefiske før, anbefaler vi det på det sterkeste. Dette er en meget spennende måte å fiske på, og sjansene for storfangst er stor.